Toiminta

Suomen Meripelastusseuran ja siihen kuuluvien meri- ja järvipelastusyhdistysten ensisijaisena tehtävänä on merihätään joutuneiden pelastaminen merialueilla ja sisävesillä. Huviveneilijät muodostavat lukumääräisesti valtaosan avun tarvitsijoista. Pelastustehtävät tehdään itsenäisesti tai viranomaisten johdolla. Toiminta on vapaaehtoista ja palkatonta.

Oulun merialueella vuodesta 1939

Vapaaehtoista meripelastustyötä Oulun merialueella on tehty vuodesta 1939. Aluksi toiminta oli ammattimerenkulkijoiden ja luotsien harteilla.

Oulun Meripelastusyhdistys perustettiin 24.4.1962, minkä jälkeen vapaaehtoiset meripelastajat ovat suorittaneet satoja meripelastustehtäviä yli 50 purjehduskauden aikana. Suomen Meripelastusseuran pitämien tilastojen mukaan SMPS Oulun Meripelastajat ry:n hallinnassa olevalla PV Toppilalla ja sen edeltäjällä PV Hailuodolla on pelastettu kymmenien ihmisten henki ja useita aluksia varmalta tuhoutumiselta.

Kaudelle 2012 Oulun meripelastajat saivat Suomen Meripelastusseuralta käyttöönsä nopean Atlantic 75 -mallisen RIB veneen. Vene on aikaisemmin palvellut Englannin vapaaehtoisen meripelastuksen (RNLI) käytössä. 20.6.2012 pidetyssä kastetilaisuudessa vene kastettiin maitopullolla ja sai nimekseen PV Varjakka.

Rahoitus

Raha-automaattiyhdistys rahoittaa pääosan Suomen Meripelastusseuran toiminnasta. SMPS Oulun Meripelastajat ry:n vuosibudjetti koostuu talkootyöstä, lahjoituksista, toiminta-avustuksista sekä tilausajoista saaduista varoista.

Tilaamalla risteilyn autat meitä pitämään yllä pelastusvalmiutta merialueellamme.

Tekninen toteutus: W3 Group